venus and mars

May 25, 2012

Reaching for the stars :D

well assalamualaikum world
sihat?dah ucap alhamdulillah hari ni?




so whatsupp?
yeah aku nih tengah menghitung hari jee nak sambung belajar setelah duduk kat rumah for about 5 months doing nothing.no.takdelah doing nothing.aku pun reti tau buat kerja berfaedah.for now ramai member member yg dah start masuk u meninggalkan aku bertapak tapak ke belakang.ececece

setelah menimbangkan offer2 yg aku dapat end up nya aku pilih untuk sambung bahasa arab.kat mana?
kat jordan alhamdulillah.actually aku teringin gila sambung islamic studies.tapi takdir tak meletakkan aku kat islamic studies so ke arab laa aku akhirnya.so pandangan korang untuk budak budak yg ambik arab ni?
hmmm banyak komen yg aku dapat.komen yg membina tak kurang juge komen yg err err apaper je laa

"waaa ambik arab ke?bagus laa tu.bahasa arab kan bahasa syurga"

"ambik arab kat jordan?hmmm bagus2.kalau kat jordan senang sikit nak 
belajar arab sebab dapat suasana arab"

"laa ambik arab ke.ingatkan ambik medic.rugi laa belajar susah2 dulu"

"err kalau ambik arab nak keje apa eh?"

yupp aku mengaku mungkin tak sehebat orang yg ambik medic tak sehebat orang yg ambik engine tak sehebat orang yg ambik dentistry tak sehebat orang yg ambik architechture tak sehebat orang yg ambik pharmacy and apaper lagi course yg gempak2 tu.tapi aku tahu kemampuan aku kat mana.lagipun bahasa arab kan bahasa syurga.bahasa arab kan bahasa al quran?
even dulu aku sangat3 meletakkan harapan untuk ambik dentistry *orang kata jadik dentist kaya.mwahaha* tak itu cuma faktor sampingan sahaja.aku sangat lah nak jadik dentist.tapi result biology spm aku telah mengurangkan keyakinan aku untuk ambik dentistry.yes memang aku layak nak ambik dentistry tapi aku sendiri tak punya keyakinan untuk survive dalam dunia dentistry yg penuh mencabar tu.

be strong sis !


bila dapat offer uia seriously aku dilema.sebab apa?sebab aku nak gila masuk uia.since aku masuk integomb, hati dah start suka kat uia.mana tak nya segala program sekolah buat kat uia.kem arab buat kat uia kem naqibah buat kat uia kadang2 training hoki pun pegi uia sampaikan road run pun nak buat kat uia 
-_-".heee takpaham aku.last last hati aku jatuh cinta kat uia.seorang senior pernah cakap macam ni 'uia telah berjaya tarbiah aku'.ada jugak tu yg cakap 'masuk lah uia.insyaallah seimbang dunia akhirat'.heeee.tapi nak buat camana.takdir tak meletakkan aku di uia.sebab seriously aku nak gila pergi jordan.cumanya plan asal nak pergi jordan buat dentist.
ALLAH MERANCANG, KITA MANUSIA PUN MERANCANG TAPI KETAHUILAH PERANCANGAN ALLAH ADALAH SEBAIK BAIK PERANCANGAN.

honestly bila korang tanya perasaan aku dapat jordan aku gembira gila.sebab apa?sebab dapat pergi jordan laa.yes sebab aku memang nak sangat pergi jordan.terleka sebentar aku sampailah seorang kakak mengingatkan.yes kakak aku ingatkan.betulkan niat.ingat pergi jordan sebab apa?sebab nak belajar kerana Allah bukan sebab nak pergi jordan.ummi pun cakap.perbaharui niat.kalau rasa niat tu macam dah tak betul, betulkan balik.sebab someone pernah cakap macam ni

'kalau kita pergi sana atas niat kita nak pergi sana kita akan rasa seronok kejap je tapi
kalau pergi sana atas sebab nak menuntut ilmu insyaallah kita akan 
seronok sepanjang tempoh kita belajar kat sana'

err paham tak?ke aku cakap bebelit sangat?

aku mengharapkan yg terbaik untuk keputusan yg aku ambik ni.moga Allah permudahkan semua urusan.
insyaallah kalau takde aral melintang kalau umur panjang lepas raya aku terbang.*eh macam pantun pulak*

so bercakap soal kerja plan aku macam ni.habiskan degree 4 tahun kat jordan then balik malaysia buat masters lepastu kahwin kerja.pensyarah insyaallah.nak jadi pensyarah kat uia lah.tak dapat study kat uia kerja kat uia pun best jugeee.heeeee





oh by the way orang kata engineer ramai hensem2.mwahaha




thats all
wassalam :)






















No comments:

Post a Comment